Vlaška ulica

Da ne bi bilo zabune, ime jedne od najstarijih zagrebačkih ulica nije nastalo na temelju toga što je naseljena stanovnicima dalmatinskog zaleđa, već je njezino ime proizašlo iz latinskog naziva Vicus Latinorum, u prijevodu Selo Latina (kajkavski Laška Ves / Laška ulica), za koje se pretpostavlja da je postojalo još u 8. stoljeću. Ubrzanom razvoju ulice tijekom 18. i 19. stoljeća pridonijeli su obrtnici različitih struka – krznari, postolari, čizmari i krojači koji su živjeli u Laškoj Vesi, a za njezino uređenje brinuo se i zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac.

Zanimljivo je da su stanovnici Vlaške ulice 1870. godine Gradskom poglavarstvu predali peticiju kojom mole da se riješi problem sa žabama jer ih kreketanje nebrojenih žabah, kojim jedini stan je u toj bari, neugodno muči. U to je vrijeme potok Medveščak tekao jednim dijelom Vlaške ulice, 1898. godine premješta se u ribnjačku dolinu, a početkom 20. stoljeća izveden je i veliki rekonstrukcijski zahvat u Staroj Vlaškoj ulici kojim nestade jednog od najstarijih gradskih prediela, koji je Zagrebčanima prošlog vieka bio dobro poznat sa svojom Bielom ružom i Medičarskim podrumom.

U 19. stoljeću, na biskupskoj se zemlji gradi i vojna bolnica koja je na broju 87 otvorena kao „Garnizonsspital Nr. 23 in Agram“ i na tom mjestu funkcionirala je do 1988. godine kada bolnicu sele u Dubravu, a danas se u tom prostoru nalazi glazbena škola.

Hrvatski romanopisac August Šenoa rođen je u Vlaškoj ulici 1838. godine. Njemu u čast, na križanju Vlaške i Branjugove ulice, podignut je spomenik u bronci, autorice Marije Ujević Galetović, u povodu 150. obljetnice njegova rođenja. Zanimljivo je da se na mjestu gdje danas stoji spomenik, od 1835. do 1875. godine, nalazio obelisk koji je postavio zagrebački biskup Alagović prigodom završetka uređenja biskupskog perivoja Ribnjak.

Završetak Vlaške ulice je kod Kvaternikovog trga koji je nastao početkom 20. stoljeća kao rubni dio grada – Međašni trg, mjesto na kojemu se nalazila mitnica.

U lipnju 2022. godine, dio Stare Vlaške ulice pretvoren je u pješačku zonu (od Draškovićeve do Palmotićeve ulice), a trajnija preobrazba najavljena je u travnju 2024. godine objavom rezultata natječaja za izradu idejnoga urbanističko-arhitektonskog uređenja. Predstavljanje novouređene ulice očekuje se na proljeće 2025. godine kada je planiran završetak realizacije prvonagrađenog rada Arhitektonskog studija Atmosfera.

Arhitektonska ostvarenja od kraja 18. do kraja 20. stoljeća u Vlaškoj ulici mogu se pogledati na stranici Arhitektura Zagreba (arhitektura-zagreba.com).

Izvori:

Arhitektura Zagreba https://www.arhitektura-zagreba.com/ulice/vlaska

Kuća Šenoa https://kuca.senoa.eu/naslovna

Povijest.hr https://povijest.hr/hrvatska/tko-su-vlasi-iz-vlaske-ulice/#google_vignette