Hotel Sport – Hotel Panorama – Hotel Zonar

„Dobro došli u Zagreb! Prilikom prolaza kroz Zagreb, poznati historijsko-turistički i poslovni centar, ne zaboravite posjetiti novootvoreni 19-katni Hotel „Sport”, Daničićeva bb, kraj zimskog bazena SD „Mladost”. Sobe s kupaonicom, topla i hladna voda, terasa za sunčanje, restauracija, sala za bankete, čitaonica, fonoteka, sala za muziciranje!”

Hotel Sport izgrađen je 1968. godine prema projektu arhitekta Slavka Jelineka i projektantskog ureda AGI-46 te suradnika Stjepana Krajača i Ive Linardića, a svečano je otvoren 1969. godine. Investitor je bio „Stanoinvest”, stambeno poduzeće iz Zagreba. Godine 1964. napravljen je glavni projekt i osigurana lokacijska dozvola, a 1965. provedena je tehnička kontrola instalacija (Zbirka građevne dokumentacije Državnog arhiva u Zagrebu). Visok je 75 metara – na 19 katova raspoređeno je 228 soba i 51 apartman, a na vrhu je dvoetažna terasa. Nalazi se na adresi Trg Krešimira Ćosića 9. Izgrađen je za potrebe smještaja radnika koji su sudjelovali u izgradnji stanova.

Šezdesete godine 20. stoljeća obilježene su migracijom ljudi sa sela u gradove. To je vrijeme kada se Zagreb počeo širiti preko Save te su se gradila novozagrebačka naselja. Početkom sedamdesetih godina sagrađen je Dom sportova za održavanje sportskih manifestacija, koncerata i slično te je Hotel prenamijenjen za turiste koji su posjećivali događanja u Zagrebu. Otvaranjem turističkih sadržaja i izgradnjom sportskih centara oko samog Hotela, on je izgubio prvotnu namjenu i preuzeo funkciju običnog hotela. Za novu ga se namjenu nije trebalo previše adaptirati (provedena je samo reorganizacija kupaonice u svakoj sobi) jer je već imao sve potrebne sadržaje poput brijačnice, češljaonice, telefonske govornice i sanitarnih prostorija. U prizemlju se nalazila prostorija za doručak, a u mezaninu, u koji su bile uključene različite prostorije poput sobe s televizorom, sobe za slušanje glazbe te učionica s pripadajućim garderobama i sanitarijama, odvijali su se sav društveni život i zabava. Na vrhu Hotela nalazili su se bazen, mjesto za sunčanje i vidikovac, a do njih se dolazilo jednim teretnim ili trima osobnim liftovima. Dizajner interijera Hotela Sport bio je Bernardo Bernardi. Koristio je stolove, pultove, stolce i fotelje od metalnih ili drvenih konstrukcija s kožnim ergonomskim sjedalima i naslonjačima jednostavnih geometrijskih oblika.

Arhitekt Slavko Jelinek morao je uzeti u obzir mnogo propisa za brzu i jeftinu izgradnju, a osim toga morao se prilagoditi zahtjevima investitora, tadašnjemu urbanističkom rješenju i najnovijim propisima za gradnju u seizmički aktivnim područjima. Unatoč poštivanju tadašnjih zakona, Hotel Panorama stradao je u zagrebačkom potresu 2020. godine te će biti obnovljen i otvoren za javnost u proljeće 2023. godine, kada će dobiti i novo ime – Hotel Zonar.

(I. K.)

IZVORI:

Vanja, Hotel “Panorama”,https://mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/stara-tresnjevka/hotel-panorama/, 20.3.2023

Margetić Urlić, R., Slavko Jelinek. Zagreb : Udruženje hrvatskih arhitekata, 2009.