Međunarodni dan ljepote

Znate li da se 9. rujna obilježava Međunarodni dan ljepote?

Belgija, u kojoj se još od 1888. godine održavaju izbori ljepote, slovi kao kolijevka  natjecanja ljepote, a jedna je Hrvatica, Štefica Vidačić, osvojivši titulu Miss Jugoslavije, još 1927. godine u Beču okrunjena titulom najljepše djevojke Europe!

Osiguranje ljepote koje, prema pisanju medija, koriste i neke pripadnice današnje estrade, nije novotarija današnjeg vremena. O tome svjedoči i priča Osiguravanje ljepote, objavljena u Ilustrovanom listu u lipnju 1914. godine:

U jednom od prošlih brojeva iznijeli smo, kako razni umjetnici, pjevači i guslači, osiguravaju svoje dijelove tijela ili svoja skupocjena glazbala. Nu tako osiguranje ide i dalje. Dame, koje postaju gubitkom svoje tjelesne ljepote materijalno ugrožene, koje time gube jedino vrelo svoga dohotka, kao glumice, umjetnice u varieteima, kabaretima i cirkusima, osjećaju veliku potrebu, da ovaj svoj dragocjeni posjed – ljepotu – sačuvaju. One su došle na ideju, da osiguraju svoju ljepotu!

I zbilja, nije ostalo samo kod ideje! U Americi osnovan je jedan osiguravajući zavod za osiguranje „ženske ljepote“. Prospekt ovog zavoda dozvoljava, da se osigura samo jedan dio tijela, n. pr. lice, nos, čelo i t. d.

Jedna pjevačica osigurala je svoje oči na 125.000 maraka. Jedna francuska glumica dala je osigurati svoju kosu na 190.000 maraka. Društvo je vrlo kulantno prema svojim ženskim mušterijama, te osigurava na njihovu želju sve, što one zažele. Ovo je bez dvojbe u trgovačko–društveno-ženskom životu jedna jedinstvena pojava, čisto amerikanska, koja će jamačno skoro i u Evropu!

(A. T.)

MGZ fot-26314
Štefica Vidačić, miss Jugoslavije, foto Gjuro Reputin, 1927. godine